7 lépés ahhoz, hogy rávegyük magunkat sétálni…

Közzétéve: 2017. 08 23.

news_2449_seta_egeszsegSéta és testmozgás javíthatja hangulatunkat és feltölt energiával. Segít sok embernek fogyni, és jól érezni magát. De tudta, hogy ez megakadályozhatja a plakkok kialakulását az erekben, csökkenti az HbA1C szintjét és javítja az inzulin érzékenységet is? Ráadásul ingyenes, könnyű, és mindenki tudja, hogyan kell csinálni. Akár cukorbetegsége van, akár nem, itt van hét egyszerű lépés, amelyek segítenek beépíteni a napi egészségügyi rutinba.
Az emberek többet sétálnak. 2005-ben a felnőttek 56 százaléka azt mondta, hogy hetente legalább egyszer egy 10 perces sétát tettek. Az Egyesült Államok Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja szerint 2010-ben ez szám 62 százalékra emelkedett. Napjainkban Magyarországon is divatba jött a séta, futás és biciklizés is és különböző események szerveződnek e mozgásfajták hirdetése céljából, amely az egészségtudatos életforma elsajátításának alapja.

Mindössze 7 egyszerű lépés és már ma kezdheti róni az utakat:
1. Terv készítése
A legjobb módja annak, hogy új edzésprogramot kezdjen, tervezz azt meg! Az időt, hogy mikor tudja beütemezni, írjon a naptárába emlékeztetőt és természetesen legyen szem előtt, vagy a táskájában az edző ruhája és cipője.
2. Motiválja önmagát
Jutalmazza magát azzal például, séta közben meghallgat egy új zenét, hangos könyvet! A zene többféleképpen is segíthet: elhárítja az erőfeszítést és az idő múlását, és arra ösztönzi Önt, hogy vegye fel a tempót. Egy kedves barát társasága vagy házi kedvenc is segítheti elszántságát és motiválhatja a táv megtételére.
3. Tűzzön ki célokat
Kezdetekben, próbáljon napi 600 lépést megtenni az első héten. Egy hónap elteltével 600 lépést emelje meg 4800 lépésre naponta. Cél, hogy elérje a napi 5000 – 7.499 lépést – “tempós” – vagy “aktív” 7,500 és 9,999 lépés számra. Ekkorra már komoly egészségtani hatást ér el a sétával.
4. Legyen felkészült
Mielőtt kilép az ajtón, mérje meg a vércukrát. Az 1-es típusú cukorbetegeknél és azoknál a 2-es típusú diabéteszeseknél, akik inzulint vagy vércukorszint-csökkentő gyógyszereket szednek, a vércukorszint ellenőrzése az edzés előtt kulcsfontosságú a hipoglikémia, azaz alacsony vércukorszint kialakulásának elkerülése miatt. Mindenképpen ellenőrizze a vércukorszintjét körülbelül 30 perccel a séta előtt. Az edzés első hetében különösen figyeljen az esetleges vércukor ingadozásra és később, ha a hőmérséklet vagy a tevékenység időtartama vagy intenzitása emelkedik. Ha a vércukorszintje 5,6 mmol/l alatt van, akkor fogyasszon alacsony zsírtartalmú táplálékot, amely kb. 15 gramm szénhidrátot tartalmaz, például egy gyümölcsöt.
5. Számolja lépéseit
Mérje lépésszámlálóval a megtett távot. Rengeteg fajta és különböző áru lépésszámlálót lehet fellelni a piacon, de számos okos telefonban egy egyszerű applikációban elérhető. Egyszerűen tudja így nyomon követni a teljesítményét!

6. Koncentráljon a mozgás technikára
A helyes technika alkalmazása megakadályozza a sérülések kialakulását.
Az alábbiakra figyeljen séta vagy futás közben is:
Átgördülés: minden lépéskor gördítse a lábát át saroktól lábujjhegyig.
Karok: A karjaidat lazán engedje maga mellett mozogni, soha ne emelje a mellkas szintje fölé, vagy n szorítsa a testéhez. Öklét lazán, nem összeszorítva tartsa.
Tartsa törzsét feszesen: hasizmok feszesen tartása, megvédi a hátát a sérülésektől és húzódásoktól.
Szemek: Tartsa a tekintetét 15 méterrel maga előtt, az álla párhuzamos legyen a talajjal.
Sebesség: olyan tempóban sétáljon, hogy pl. beszélgetni tud, de ha már dalra is tud fakadni, akkor ideje gyorsítani… Ha nagyon liheg, és csak zihálva veszi a levegőt, lassítson. Az séta, edzés végén pedig újra lassítsunk vissza.

getimg
7. Legyen megfelelő felszerelése!
Gondoljon a lábára, mielőtt elkezdi a gyaloglást vagy más testmozgást pl futást vagy túrázást. Ha lehetősége van rá, menjen speciális futó cipőboltba, ahol szakemberek segítenek kiválasztani Önnek a legmegfelelőbb cipőt a gyalogláshoz. Cserélje ki a gyaloglócipőjét 500-1000 km megtétele után vagy 4-6 hónap után, attól függően, hogy mennyit edz. Továbbá azt a cipőjét csak a sétához használja, tartsa tisztán és szárazon. Mindig húzzon száraz zoknit, ami jó nedvszívó és lehetőleg varrásmentes.

Sétáljon Ön is az egészségéért!