Diabetes Húsvétkor

Közzétéve: 2016. 03 23.

Diabetes és a Húsvéthúsvét diabart

Azaz mi legyen a csoki nyuszikkal?

A Húsvét több szempontból nehéz lehet a cukorbetegeknek, nem utolsó sorban a kísértés miatt.

A Húsvét jó alkalom a családi együtt létekre, az új dolgok kezdetére, tavaszi nagy takarításra és igen kitaláltad kiváló alkalom a jó sok csokoládéra és a nagy evésekre is!

Hetek óta csoki nyuszikkal és tojásokkal van teli a boltok kirakata. Ha cukorbeteg vagy bizony úgy érezheted, hogy el vagy átkozva ezzel az ünneppel.

De ennek ellenére rendkívül fontos, hogy étkezz továbbra is egészségesen, alacsony cukor és zsírtartalmú ételeket fogyasztva egy kis extra odafigyeléssel és könnyű lesz a Húsvéti periódust is élvezned úgy, mint bárki másnak.

Csoki nyuszi és a vércukor

Szigorúan karba tartani a vércukrot és ugyanakkor jó sok csoki nyuszit enni nyilvánvalóan nem jó ötlet.

Azonban cukorbetegen is megengedett csoki nyuszit enni kis mennyiségben, ami még nem befolyásolja károsan az általános vércukorszintet.

A kulcsa a kis adagokban fogyasztható csoki nyuszinál az, hogy a Húsvéti időszakban ezt szétosztva tegyük, úgy, ahogy azt az egészségügyi szakemberekkel előzetesen megbeszéltük..

Érdemes megjegyezni, hogy az üreges húsvéti tojás vagy nyuszi nem tartalmaz annyi csokit, mint amennyinek látszik- de mostanában extra édességet vagy cukrot rejtenek el benne a gyártók!

Keressen alternatívákat!

Annak ellenére, hogy a Húsvéti tojás egy tradicionális ajándék, főleg gyerekek körében, ha alternatívát keresünk ennek kiváltására úgy, hogy ezzel ne okozzunk sértődést, számtalan személyesebb és különlegesebb ajándékot is kitalálhatunk.

Visszatérhetünk az egyedileg festett hagyományos főtt tojásokra is, amit ha otthon saját kezünkkel készítünk gyönyörű és egyedi ajándékként adhatunk át. Valószínűleg a gazdája majd meg sem szeretné enni, ezt persze erősen befolyásolja az általunk hozzáadott művészi érték! J

De készíthetünk más egyéb apró, ám annál ötletesebb ajándékokat is, pl patkolt tojást, vagy egy szép kép keretet személyes húsvéti hangulatú képpel.

húsvét diabart2

Cukorbeteg gyerekek és a Húsvét

A Húsvéti ünnepeket különösen a gyermekeknek nehéz időszak

Legtöbb gyerek nemcsak a húsvéti csoki tojásokat vagy nyuszikat szeretik Húsvétkor, hanem a húsvéti tojásvadászatot is. Tapasztalt szülők a tojás vadászat alkalmából például kedves figurákat, vagy apró játékokat rejtenek el a fűben aminek a megtalálásakor a cukorbeteg gyermeknek ugyanolyan örömet okoznak, mintha csoki tojások.

Hasonlóan a húsvéti dekoráció alkalmából is törekedjünk a csoki figurák helyett apró játékokat, vagy kézzel készített/festett tojásokat elhelyezni. Maga az előkészület ugyan több időt vesz igénybe, de az eredmény önmagáért beszél nem szólv arról, hogy a cukorbeteg gyermek és szülei a húsvéti időt kellemesen tölthetik és élvezhetik az ünneppel kapcsolatos élményeket közösen.

Cukormentes Húsvéti Tojások

A cukormentes húsvéti tojások sokszor cukor alkohollal vannak édesítve, úgy mint maltit vagy sorbit, amelyek kevésbé vannak hatással a vércukorra. Ugyanakkor jó tudni, hogy ezek nagy mennyiségű fogyasztása hasmenést is okozhatnak.

Válasszunk lehetőleg „dark chocolate” nyuszi tojást, ami kevésbé emeli meg a vércukrot és kis mennyiségben fogyasztva nem kell lemondani a húsvéti csoki tojásról sem.

209168